Dåligaste nyheten idag!

Sveriges största bloggsajt hotas av stängning

Allers nyinköpta bloggportal Blogg.se hotas av stängning. Portalens grundare kräver mer pengar och polisanmäler nu mediejätten.

Blogg.se

Sveriges största bloggtjänst

Blogg.se är Sveriges största bloggtjänst med 75 000 användare och 1,5 miljoner besökare per vecka.

Blogg.se ägs av Blogg Esse AB, som tidigare hette Blogsoft AB. I mars 2007 förvärvade Allers Förlag 51 procent av bolaget. Resterande del ägs Roland Karlsson och Johan Bergström.

För ett år sedan blev det klart att tidningsförlaget Allers förvärvade 51 procent av Blogsoft, som äger driver ett blogghotell på webbadressen Blogg.se. Sajten, som erbjuder gratis blogg, är i dagsläget är Sveriges 9:e mest välbesökta med över 1,1 miljoner besökare varje vecka, enligt KIA index.

Nu hotar grundarna av Blogg.se, som fortfarande äger tekniken bakom sajten, att stänga ned hela tjänsten.

Orsaken är att när Allers förvärvade bolaget då ingick inte den tekniska plattformen. I stället skrev Allers ett avtal med grundarna Per Kleven och Rafiq Charania där bloggtjänsten skulle få låna tekniken i 12 månader, i väntan på att man skulle ordna en egen teknisk lösning. För detta skulle en ersättning utbetalas om 3,1 miljoner kronor.

Ett år senare, i slutet på mars, flyttades sajten över till en ny teknisk plattform. Men det blev inte helt lyckat.

47 timmar efter att uppgraderingen inleddes, och efter tusentals klagomål från upprörda bloggare som inte fick åtkomst till sina bloggar, avbröts flytten och bloggtjänsten återgick till samma teknik som tidigare.

Grundaren Rafiq Charania, som äger tekniken bakom bloggtjänsten, är upprörd över att man inte följer gällande avtal.
"Vi tvingades in i ett avtal från första början, och nu, ett år senare vägrar dom att följa kontraktet och sluta använda vår teknik", säger han.

Som kompensation för kontraktsbrottet har Rafiq Charania erbjudits 100 000 kronor. En struntsumma, menar han.
"Om du tittar på deras sajt så tar dom 50 000-60 000 kronor för annonser - per dag", säger han.

Rafiq Charania har också kontaktat styrelsen för Allers Förlag för att påtala att vd Martin Hansson bryter mot gällande kontrakt, genom att Blogg.se-chefen Roland Karlsson fortsätter använda deras teknik.
"Styrelsen har inte hört av sig, trots att man gör sig ansvarig för lagbrott", säger Rafiq Charnia.

Enligt Blogg.se-chefen Roland Karlsson insåg man att den nya programvaran inte skulle klara av att driva bloggtjänsten och på natten togs beslutet att de skulle förhandla till sig ett nytt avtal med Rafiq Charnia och Per Kleven.
"Men de hade inget intresse av att förlänga avtalet, de sa blankt nej för de vill tvinga oss till att stänga ner tjänsten", säger Roland Karlsson.
"Då har vi sagt att vi får göra rättssak av detta, trots att vi har aldrig tvistat om att betala en skälig ersättning."

Är 100 000 kronor en skälig ersättning?
"Ja, det tycker jag. En bloggprogramvara är ju i princip gratis, och vi tycker att erbjudandet är skäligt och generöst tilltaget", säger Roland Karlsson.

VA.se har sökt Allers vd Martin Hansson, dock utan framgång.  

Från: www.ekonominyheterna.se

Kommentarer
Postat av: Emelie

Tack för kommentaren ;)

2008-04-11 @ 22:25:06
URL: http://schumme.webblogg.se
Postat av: Magdalena

Hej Sofia. Jag vet inte mer än vad som står tyvärr. Hittade det på ekonominyheterna och kände att jag ville föra det vidare. men blogg och webblogg är ju samma tjänst så läggs blogg.se ner så gör webblogg.se det också. Vore otroligt trist. :(

Ha det bra!

2008-04-11 @ 22:32:23
URL: http://makane.webblogg.se

Skriv något snällt här:

Vad heter du?:
Kom ihåg mig?

din mejl eller epostadress: (publiceras ej)

Din bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0